Een woning langs de Brakelsesteenweg in Voorde is zaterdagnamiddag volledig vernield door een verwoestende brand. Het vuur ontstond in de garage naast de woning en verspreidde zich razendsnel naar het woongedeelte. De bewoners, een gezin met twee jonge kindjes, krijgen voorlopig onderdak bij vrienden.

De woning ging zo goed als volledig in vlammen op. De garage (rechts), waar de brand ontstond, is helemaal verwoest - Mozkito
De woning ging zo goed als volledig in vlammen op. De garage (rechts), waar de brand ontstond, is helemaal verwoest¬†–¬†Mozkito

“Wie had kunnen denken dat we hier vannacht niet meer zouden slapen.” Aan het woord is Tamara De Troyer, die sinds twee jaar met haar man in de huurwoning dichtbij het kruispunt met de Geraardsbergsesteenweg woont. Samen hebben ze twee zoontjes van vier maanden en vier jaar. Ze verloren hun hele hebben en houden. “Naast ik en mijn twee kinderen, was mijn kozijn hier met zijn kind. Ook de kinderen van mijn zus waren aanwezig, omdat ze ’s nachts gingen blijven slapen”, vertelt Tamara. “We genoten op de trampoline van het goede weer toen plots de garage in lichterlaaie stond. Het ging razendsnel. Mijn eerste bekommernis was de kindjes in veiligheid brengen. We bleven eerst achteraan de tuin, maar dat leek geen goed idee. We zijn dan door de woning naar de straatkant gelopen. En dan was er een eerste ontploffing (afkomstig van een gasfles, red.). In een reflex ben ik terug naar binnen gelopen om de hond, die nog in de veranda zat, te redden. Nadien zijn we allemaal opgevangen door buren en vrienden.”

De lokale politie was al eerste met een ploeg ter plaatse, toen er zich een tweede ontploffing voordeed. “We zagen stukken de steenweg overvliegen”, zegt buurtbewoner Serge van fietsenwinkel Arse Sport, die gealarmeerd werd door de eerste ontploffing. “Het verkeer reed hier toen nog gewoon in beide richtingen door. Samen met de politie heb ik het verkeer tegengehouden. We zagen onmiddellijk dat er aan de woning niet veel meer te redden viel. Op enkele seconden tijd verteerden de vlammen het zadeldak op de garage, dat ook instortte.”

Laswerken

De brandweer uit Ninove kwam massaal ter plaatse en kreeg snel bijstand van de collega’s uit Geraardsbergen en Denderleeuw. “Het vuur van de garage had zich langs boven al naar de zolder verspreid”, weet luitenant Wouter Michiels. “Er is ook een doorgang van de garage naar de keuken, die dus ook snel in lichterlaaie stond. We probeerden de woning langs binnen nog te redden, maar er was geen beginnen aan. Het inferno van de 25 meter lange garage maakte het blussen niet makkelijk.”

Bart De Mesmaeker, de man van Tamara, was niet aanwezig. “Als een gek ben ik hierheen gereden”, zucht hij. “Echt onvoorstelbaar dit… De brand ontstond in de garage, waar de kozijn van mijn vrouw laswerken aan het uitvoeren was bij een wagen. Gelukkig raakte niemand gewond.” In die garage stonden twee geparkeerde wagens, twee caravans en een quad. Daarnaast lag er ook een houtvoorraad gestapeld en stonden er enkele gasflessen.

Noodwoning

Het gezin kan voorlopig terecht bij hun vriend Jurgen Neckebroeck. “Al is het voor drie maanden, bij mij zijn ze welkom”, zegt hij. “Intussen bieden heel wat mensen zich aan met kledij en andere spullen. Iedereen staat klaar voor hen.” De stad Ninove voorziet een noodwoning, waar het gezin eerstdaags zal intrekken. Intussen zijn buren ook een inzamelactie gestart voor kledij en geld. Financieel kan er gestort worden via https://www.gofundme.com/steun-tamara-bart-en-hun-kindjes.

Omdat er heel wat asbestbevattend materiaal aanwezig was kwam de civiele bescherming ter plaatse om alles af te dekken. Alles zal nadien opgeruimd worden door een gespecialiseerde firma. Het terrein blijft tot dan volledig afgesloten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here