Het fraaie lenteweer ten spijt oogde de Lokerse Markt dit weekend wat verlaten. De afgelopen maanden sloten maar liefst vier cafés de deuren. De resterende uitbaters hopen dat het tij snel keert. “Meer evenementen op de Markt en een horecamanager zouden alvast helpen.”

Het nieuwe terras van café Jenny's liep zaterdag meteen vol. - Yannick De Spiegeleir
Het nieuwe terras van café Jenny’s liep zaterdag meteen vol. – Yannick De Spiegeleir

De Lokerse volksmond vat de malaise op de Markt als volgt: “Tegenwoordig kan je in blootje over de Markt lopen zonder gezien te worden.” Een grappige boutade, maar de leegstand op de Markt doet stilaan pijn aan de ogen. Het lijstje met horecazaken die op de fles gingen dikt al een tijdje aan. Zowel de uitbaters van De Groene Poort, de Teste, Markt 32 en Den Jiver gaven er de afgelopen maanden de brui aan.

Hoge huurprijzen

De hoge huurprijzen die de brouwerijen vragen voor hun panden in combinatie met de witte kassa, het rookverbod en de ingrijpende werken die plaatsvonden op de Markt deden de meeste zaken de das om. Eén van de uitbaters die er een streep onder trokken, zag zich geconfronteerd met een huurcontract dat in één ruk met ettelijke honderden euro’s werd opgetrokken. De horecauitbaters die overblijven op de Markt zien de evolutie met lede ogen aan. “Uiteraard hebben we het liefst dat alle cafés op de Markt open zijn”, zegt Barbara Dierinck, die al 11 jaar achter de tapkraan staat in Den Bokser. Ze hoopt dat de stad mee aan de kar wil trekken om het tij te keren. “Misschien kunnen zij de brouwerijen rond de tafel brengen om het probleem te bespreken. Ook een horecamanager zou welkom zijn als aanspreekpunt, net als meer evenementen op de Markt. Zo was hier vorig jaar nog Fiesta Europa met tal van eetkraampjes. En ook een herziening van de kerstmarkt zou tof zijn, want dat is nu een veredeld openluchtcafé.”

In café Den Balans laat Lydie Anseeuw (72), moeder onder de Lokerse cafébazinnen, haar licht schijnen over de malaise. Lydie was zelf meer dan 40 jaar de geliefde uitbaatster van Den Balans tot ze zeven jaar geleden de fakkel overgaf aan Veerle Goossens. “Uiteraard zijn de omstandigheden niet gemakkelijk, maar tegenwoordig zijn niet veel jonge mensen meer bereid om café te houden. Ik denk met veel plezier terug aan de avonden dat de Lokerse jeugd naar Den Balans kwam om naar de voetbal te kijken bij ons. Dat duurde dikwijls tot de late uurtjes en de ochtend daarna was het weer vroeg dag, maar dat offer moet je kunnen brengen. Om een café open te houden, moet je ook niet te veel personeel in dienst nemen. Kijk naar Veerle. Zij doet bijna alles alleen”, zegt Lydie.

Nieuw actieplan

Toch is het niet al kommer en kwel. Bij café Jenny’s stalde dit weekend Kelly De Neve voor het eerste haar groter terras uit dat ze van de stad kreeg na de heraanleg van de Markt. “Na een kwartier zat het al vol, maar dat mocht ook wel, want de afgelopen maanden waren zwaar met de werken”, lacht ze. Intussen werkt ook Horeca Waasland aan een actieplan voor de Lokerse horeca in samenwerking met een tiental studenten van de Artevelde Hogeschool. “Zij bevragen alle uitbaters. Tegen juni hopen we het plan af te ronden”, zegt Luc Staessens, voorzitter van Horeca Waasland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here